Sin categoría

A17 – Pau Punseti

A17 Gestió de la Informació

Inici dilluns 4 de maig 2014. Publicació al bloc data límit dijous 7 de maig de 2014. Exercici individual o per parelles

Hemeroteques de diaris, bases de dades de cinema, Flickr.

 

1.a. Compara el sistema de cerca de les hemeroteques de dos diaris (entenem per hemeroteca tant el buscador del diari com la secció anomenada “hemeroteca” si en té): un dels diaris ha de ser La Vanguardia i l’altre és d’elecció lliure. Segueix la següent fitxa, explicant per a cada diari la situació de cada element d’anàlisi:

Aspectes a analitzar Diari A.

La Vanguardia

Diari B. Nom del diari:

Ara

Tipus de cerca directa (té cerca simple, avançada?) Només entrar a la pàgina web ja hi trobem el cercador. Des del cercador principal pots realitzar una cerca simple.

Tot i així si vas a l’apartat d’hemeroteca, que es troba fàcilment, pots fer una cerca molt més específica.

Només entrar a la pàgina web ja hi trobem el cercador. Des del cercador principal pots realitzar una cerca simple, però no una cerca avançada.

En aquest cas, el diari ARA també té hemeroteca. Per trobar-la, has d’anar a un apartat que hi diu “El diari” situat a la part superior i inferior de la pàgina. Un cop ets allà, tens disponible totes les edicions del diari, però no he trobat l’opció de realitzar una cerca.

Llenguatge de consulta (quins operadors té?) En aquest cas el diari ja et diu quin tipus de cerca pots realitzar. Quan estàs a hemeroteca a la part dreta de la pàgina hi ha un lloc que et diu les tres formes que tens per buscar que són les següents:

Per paraula clau, per dia o per tendències tot i que quan fas la cerca també pots escollir els anys.

En el diari ARA ja que no he trobat cap tipus de cerca avançada, realment només pots fer una cerca simple és a dir, possant les paraules exactes. No pots utilitzar cap mena d’operador booleans per exemple.
Filtres d’acotació temporal En aquest cas tant quan fas una cerca simple des de la pàgina principal i et redirigeix com quan cliques a hemeroteca, pots escollir dia, més i any, en els quals vols fer la cerca. En aquest cas quan fas la cerca no pots triar dia, més i any tot i que quan vas a “l’hemeroteca” tens el llistat de tots els diaris per edicions diàries, i quan cliques a una edició al costat et surt el seu suplement.
Filtres d’acotació en col·leccions dins del diari (seccions, suplements…) En aquest cas quan fas cerca avançada pots seleccionar en quina edició o suplement vols buscar. Dins l’hemeroteca pots seleccionar quina de les tres edicions vols buscar, i apart quan cliques el diari d’un dia et surt el suplement al costat.
Filtres d’acotació en camps del registre (autor, títol…) En aquest pas pots posar l’autor i fer la cerca com per exemple també la localització, suposadament de la notícia. En aquest cas no he trobat com pots cercar per autor però crec que no es pot.
Filtres d’acotació per formats (cerca de vídeos, fotos, gràfics…) A la cerca avançada pots seleccionar el tipus de material que vols buscar (article, documents, fotografia, etc). Quan cercques no pots triar quin tipus de document vols, tot i que dins la pàgina hi ha un apartat que hi diu vídeos i apart el diari ARA té un apartat molt interessant des del meu punt de vista de ARA fotografies.
Cerca exploratòria o de navegació cronològica (calendaris) En aquest cas pots buscar cronològicament des del primer dia que es va fundar el diari. En aquest cas disposes de totes les edicions del diari també.

Després d’omplir la fitxa, quin diari consideres que és millor? per què? comenta-ho breument.

Tinguent en compte totes les característiques que ofereix un diari i les que ofereix l’altre, està clar que en aquest cas la Vanguardia és molt millor en temes de cerca. Tens moltes més possibilitats per cercar i tot és molt més visible que en el diari ARA. Tot i així, personalment prefereixo l’ARA.

 

1.b. Fes una mateixa cerca (o similar) en els dos diaris sobre un tema que tingui relació amb la temàtica del teu bloc. Indica l’equació de cerca, els filtres, el nombre de resultats obtinguts i selecciona i copia un resultat (títol, link i les primeres línies) obtingut a cada diari.

La cerca que he realitzat ens els dos diaris ha sigut sobre els Premis Gaudí.

En el cas de La Vanguardia, he buscar per frase exacte “Premis Gaudí” per data, que he buscat des de principis de Febrer fins avui i també per tipologia “notícia”.

He obtingut 9 resultats amb aquesta cerca i he anat a seleccionar el tercera que potser és la que té mes relació, tot i que no és el que buscava.

Enllaç: http://www.lavanguardia.com/concursos/20150202/54426778035/ganadores-quiniela-vii-premis-gaudi-cine.html

En el diari ARA he realitzatat la mateixa cerca i ha sigut nefasta. He obitngut només un resultat i és un vídeo que no es pot ni veure.

Enllaç: http://www.ara.cat/cultura/Premis-Gaudi_3_1294100578.html

 

  1. Selecciona dues bases de dades de cinema i televisió (per exemple, IMDB i All Movie, o si vols, altres) i localitza la mateixa pel·lícula en cada base de dades (si pot ser, que tingui alguna relació amb la temàtica del teu blog).

 

Compara les dues fonts, seguint el teu criteri. Com a exemple, pots comparar la informació que ofereixen (per exemple, l’argument de la pel·lícula, fitxa tècnica, els comentaris o crítiques…), apartats del web, sistemes de cerca, etc.

 

Les dues bases de dades que he seleccionat són IMDB i FilmAffinity i la pel·lícula que he cercat és la següent: Kingsman

En els dos casos et donen informació sobre el director, els actors, l’any de realització, qui ha fet el guió, la música, la fotografia, etc. Tot i així, a la pàgina de IMDB totes aquestes informacions són molt mes completes. Per exemple, en l’apartat d’actors pots veure quin actor ha participat a la pel·lícula i quin paper realitza. També per exemple et diu en quan està valorada la pel·lícula, etc.

També en els dos casos hi ha un apartat de crítiques que els espectador han pogut anar realitzant i publicant a la pàgina sobre la pel·lícula.

  1. Localitza a Flickr dues fotografies tenint en compte les següents condicions:

 

a.Una fotografia per publicar al teu blog que tingui alguna relació amb la temàtica del blog. Captura de pantalla de la imatge i posa el link (url)

 

Enllaç: https://www.flickr.com/photos/frf_kmeron/17365042096/

Captura de pantalla 2015-05-06 a les 18.20.17 

 

  1. Imagina que treballes a una publicació digital comercial. Has de localitzar una imatge (sobre alguna temàtica relacionada amb el blog) para fer-la servir dins d’un vídeo. Captura de pantalla de la imatge i posa el link (url)

Enllaç: https://www.flickr.com/photos/forkcandles/17204550429/in/photostream/

Captura de pantalla 2015-05-06 a les 18.23.43

Anuncios
Estándar

Un comentario en “A17 – Pau Punseti

  1. Pingback: Valoració activitats i assigantura – Pau Punseti | ¿Cómo hacer un cortometraje?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s